адв. Михаела Димитрова в БНТ: Извинително ли е професионалист да представя знамето ни в черен цвят?

Днес в предаването “100 % будни” по БНТ гостува адв. Михаела Димитрова. Казусът е свързан със световноизвестен пъзел, изобразяващ флаговете на всички държави по света. Единствено българското  знаме е представено в напълно черен цвят. Експериментална поръчка показва, че втора партида пък изобразява знамето в черно, червено и зелено. Немският производител е потърсен за обяснение, извинение и обезщетение, което има възпитателна цел, но към настоящия момент не е инициирал контакт с клиента на кантората, който счита, че с това действие производителят е нарушил националната му гордост и чест – права, гарантирани от Конституцията на Република България. Интересен пример изложи адв. Димитрова, за да изясни, че отговорността по закон се носи освен за умишлени действия, но и за такива, които са извършени по непредпазливост, без да е налице пряк умисъл: “Да приемем, че детето Ви се увреди в час по физическо възпитание поради невнимание и небрежност на учителя. Тогава бездействието на последния, макар и без да е желал увреждането, ще ангажира неговата отговорност. Същият е случая с транспортните произшествие. Ако приемем, че производителят е допуснал печатна грешка, то дали същата е извинителна?” – споделя адв. Димитрова. Не следва да се пренебрегва и фактът, че един професионалист, какъвто безспорно е немският производител, има засилена ангажираност спрямо крайните продукти, които реализира на пазара и като такъв той следва да упражнява строг контрол върху качеството на продукта, но и върху неговото цялостно представяне. 

Въпросите, които ще бъдат решавани от съда по създалия са казус са:

  • Кой носи отговорност за черното знаме и въобще ще се понесе ли отговорност в случая? 
  • Има ли умисъл в това или става въпрос за някаква небрежност, производствена грешка? 
  • А носи ли се отговорност при вреда, причинена някому не умишлено, а поради пропуск и нехайство и ако да – в какви измерения – фактически, морални или финансови? 
  • Извинителна ли е грешката, допусната от професионалист?
  • Може ли едно черно знаме да засегне един човек и ако да как, в каква степен?
  • Каква процедура ще бъде предприета срещу производителя и какво може да се очаква от съдебното решение?
  • Имало ли е в световен мащаб дело с идентичен предмет/казус?

Очакваме с интерес развитието на казуса! 

Цялото интервю с адв. Михаела Димитрова в БНТ  можете да видите ТУК.

 

https://bnt.bg/news/zashto-spored-svetovnoizvestna-marka-pazeli-balgarskiyat-flag-se-okaza-cheren-v277828-285648news.html

%d блогъра харесват това: