Честит празник! Честваме Деня на народните будители!

 

       Днес е официален празник за всички българи! Почитаме паметта на всички наши книжовници, поети и писатели, революционери и патриоти, които са се борили за пробуждането на националното самосъзнание. Денят е израз на стремежа на вече освободена България да почете паметта на великите си съграждани, да припомни техния принос към националната култура и да съгради облика на героите в българското самосъзнание. И най-вече да продължаваме да следваме светлия пример на народните будители, да се водим от него, да му се преклоним и да не забравяме.

       Първи ноември е денят, в който можем гордо да погледнем към славното ни минало, за да си спомним не само за празника, но и за символа, който е в вплетен в неговата същина, да почетем паметта на хилядите дейци, чийто принос тласка развитието на културата и книжовността напред.

       За първи път празникът бива тържествено отпразнуван през 1909 г. в град Пловдив. Въпреки множеството брождения, през които преминава българският народ и фактът, че през 1945г. празникът бива забранен, честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г. На същата дата денят е обявен официално за Ден на народните будители.

       По повод обявяване празника за общонационален тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевки изразява пламенна реч, като ще си позволим да споделим с Вас и част от нея…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот… Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоан Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“

       Освен това днес е и ден на българската наука и българската журналистика.

       

     Автор: Мария Коритска- адвокатски сътрудник в Адвокатско дружество “Димитрова и Хаджиева“

Източници:

%d блогъра харесват това: