Законосъобразен онлайн магазин и продажби в и извън България

Имате онлайн магазин или планирате да създадете свой собствен уебсайт, в който да предлагате своите продукти или услуги и наред с добавянето на снимки, описания и избор на дизайн за Вашата платформа, следва да мислите и за всички други неща, които трябва да бъдат публикувани във Вашия онлайн магазин. Чували сте за редица закони, чели сте Общи условия в други сайтове и вероятно сте разбрали, че като онлайн търговец Вие имате редица задължения. В настоящата статия ще се опитам да направя обобщение на важните точки, върху които всеки онлайн бизнес следва да помисли. Ще разгледам основните документи, които по закон следва да са разположени във Вашата платформа, законите в областта на електронната търговия, етапите, през които предстои да премине всеки онлайн търговец и възможностите, които предлага съвременния бизнес свят за реализацията на продажби в чужбина.

 

 1. Закони в областта на електронната търговия
 2. Необходими документи за изряден онлайн магазин
 • Общи условия за уебсайт;
 • Политика за сигурност;
 • Политика за бисквитките;
 • Съгласие с горепосочените – тикбокс форми;

III.  Предимства на онлайн бизнеса

IV. Необходимостта от опознаване на пазара за успешен бизнес онлайн. Стъпки към прогреса.

 

II. Необходими документи за всеки онлайн магазин.

а. Общи условия за уебсайт / Условия за ползване

Общите условия, често наричани и Условия за ползване, представляват документ, който разглежда отношенията между търговеца и потребителите купувачи. В него се съдържа въвеждаща информация като  данни за търговеца, контакт, дефиниции на определени термини, използвани в Условията. Тук се съдържа и информация за предлаганите стоки, услуги, условия за инсталиране на продукт (когато е приложимо), указания. Общите условия описват и основни права на потребителите при покупка онлайн – рекламация, замяна, отказ от поръчката и други. При Условията за ползване изчерпателно се възпроизвеждат и процесите при покупката – генерирането на поръчка, получаването й, изпращане, преглед, връщане. Препоръчително е в тях да се разгледа и правото на интелектуална собственост върху обекти, използвани в сайта – снимки, лого, текстове, илюстрации. Наред с правата на купувачите/потребителите, в този документ следва да бъдат предвидени и задълженията на продавача търговец и на купувача –  например търговецът да приеме отказаната поръчка обратно, а купувача да заплати доставката. Следва да се посочат също и някои обстоятелства, касаещи защитата на лични данни , използването на бисквитки, изпращане на поръчка, потвърждаване на поръчка, Контролни органи. Имплементирайте и съгласието на купувача с тези Общи условия, както и приемането им. Следва да имате предвид, че всеки сайт, предлагащ услуги и или стоки онлайн, следва да включи в своите общи условия работещ линк – препратка към сайта за решаване на онлайн спорове. Можете да видите сайта ТУК. 

Една по-описателна част от Общите условия са правата на потребителите, пазаруващи онлайн. Следва изчерпателно да посочите какви са те, как и в какъв начин се упражняват. Тук ще резюмираме какви права принадлежат на купувачите, а ако желаете да научите повече за същността им, прочетете статията Права на потребителите онлайн. 

 • Право на ясна и разбираема информация
 • Право на отказ от договора
 • Право на отказ от поръчка при забавена доставка
 • Право на рекламация
 • Право на обезщетение при дефектна стока

б. Политика за сигурност

 

Нелоялни търговски практики

Нелоялни рекламни практики

https://lawstudio.me/posts/prava-na-potrebitelite-pri-online-pazaruvane-online-shopping-pravo-na-otkaz-ot-dogovor-elektronna-targoviya-neloyalni-praktiki.html

 

 

 

%d блогъра харесват това: